Elfelejtett jelszó

Bezár
Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete

Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete


A legnagyobb és leghosszabb múltra visszatekintő húsmarha tenyésztő egyesület hazánkban. Egyesületünk 1988. július 1-én alakult és azóta végzi tevékenységét a fenntartott fajták és tenyésztőik érdekében.

Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete


Kitűnő minőségű hereford, angus, galloway vérségű tenyészállatok beszerzésében és értékesítésében állunk rendelkezésre.

Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete


Tevékenységünk fő célja, hogy az Ön húsmarha tartása az általunk javasolt fajtákkal és technológiával jövedelmező, versenyképes legyen.

Fajták

Napjainkban 16.000 hereford, angus és galloway vérségű, valamint ezek keresztezésével kialakított árutermelő tehénlétszámmal végezzük a fajták nemesítését, fajtafenntartását, törzskönyvezését, termelésellenőrzését, tenyésztés szervezését és érdekképviseletét.

 • Hereford Hereford A világ legnépszerűbb húsmarha fajtája. Az ipari forradalom következtében fellépő élelmiszeripari keresletnövekedés hatására a Nyugat-angliai Herefordshire megyében élő Benjamin Tomkins kezdte el a fajta kialakítását 1742-ben [...] Tovább
 • Angus Angus A brit húsmarha fajták közül a hereford után a legnépszerűbb, széleskörben használt fajta. Az angus szarvasmarha a Skócia területén található Aberdeen és Angus (korábban Forfarshire) megyéből származik. Nevét az eredeti földrajzi elhelyezkedéséről kapta [...] Tovább
 • Galloway Galloway Az egyik legősibb húsmarha fajta, nevét valószínűleg a Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta. Az ezen a vidéken élő szarvasmarhák a sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan egyedek voltak [...] Tovább

Hírek, események

79. OMÉK 2019. szeptember 26-29. 79. OMÉK 2019. szeptember 26-29.

2019. Szeptember 24. 12:32

2019. szeptember 26-29. között megrendezésre kerül a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár.

Tenyészbika de minimis támogatás Tenyészbika de minimis támogatás

2019. Szeptember 03. 14:41

A korábban weboldalunkon közzétett tenyészbika de minimis támogatáshoz szükséges egyesületi igazolás kiadásához a megjelent rendelet és a MÁSZ egységes állásfoglalása alapján az alábbiakra szeretnénk felhívni a figyelmüket:

Korábbi hírek megtekintése

Húsmarha kalendárium

A naptár célja, hogy gyakorlati útmutatóként szolgáljon a húsmarha tenyésztők számára, az év folyamán elvégzendő feladatokat rendszerezi.

Januári teendők

 

Fagypont alatt minden 0,5 C°-os hőmérsékleteséskor az összes emészthető tápanyagra vetítve 1%-os takarmányemelést kell végrehajtani.

Tavaszi ellés esetén teendők

Takarmányozás

 • Megfelelő ásványianyag ellátottságról gondoskodni. A várható ellés előtt 30 nappal, ha szükséges a mikroelemes nyalósó mellett magnézium, szelén, E-vitamin kiegészítést is adni, a takarmányozástól függően.
 • Szükség esetén abrak takarmány kiegészítést is kell adni a leellett teheneknek és üszőknek, a szükséges kondíció fenntartása érdekében, ha gyengébb minőségű réti széna a bázistakarmány.
 • Kondíció pontszám: az ellési nehézségek elkerülése és a megfelelő tejmennyiség rendelkezésre állása érdekében.
 • Téli évszakokban is rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű vízellátás, itatók ellenőrzése, a fagyás miatt. Szükséges vízmennyiség 20-50 l/állat/nap, kortól, testmérettől, fajtától függően.
 • Fagypont alatt, minden 0,5 °C hőmérséklet eséskor az összes emészthető tápanyagra vetítve 1%-os takarmányemelést kell végrehajtani
 • Ellés után a tehenet a borjával célszerű elkülönítve takarmányozni a vemhes állatoktól.
  Tavaszi ciklusban ellő húshasznú tehenek takarmányozása

További teendők megtekintése

Ugrás az oldal tetejére