Elfelejtett jelszó

Bezár

A breedplan előnyei

A breedplan segítségével nem a véletlenre bízzuk a szelekciós döntéseinket. Két állat hasonló küllemmel rendelkezhet, de teljesen más génállománnyal.

Ha megnézzük a bika tenyészértékét, meg tudjuk mondani nőivarú utódainak:

  • tejtermelését,
  • termékenységét,
  • borjainak születési súlyát, növekedési erélyét, vágási kihozatalát.

E tényezők határozzák meg a vállalkozás jövedelmezőségét, gyorsítják fel a genetikai előrehaladást. Ha egy állat súlyát tekintjük, 70%-a annak, a környezeti tényezőkből adódik: technológia, takarmányozás, az egészségügyi állapot, a tartástechnológia és a kezelhetőség 30%-a a genetika, amely generációról-generációra öröklődik.

Ez a genetikai képesség az, amely az állatot értékes tenyészállattá teszi, a breedplan abban segít, hogy a környezeti hatásokat és a genetikai potenciált el tudjuk választani egymástól.

A breedplan az egyed és a rokonai összes rendelkezésre álló adatát használja és több tulajdonságra kiterjedő értékelést végez, ami a számított tenyészérték megbízhatóságát növeli.

A breedplan nagyszámú tulajdonságot kezel egy időben, ezek

  • a különböző életkorban mért testsúly,
  • az ellés lefolyása,
  • termékenység és
  • a vágóérték adatai.

Minden egyes tenyészértékbecslésnél figyelembe veszi a többi tulajdonsággal fennálló korrelációt is. Különválasztja a tulajdonságokat közvetlenül befolyásoló gének hatását és az anyai hatást – ott ahol az fennáll.

A tenyésztőknek a vizsgált tulajdonságokra nézve, saját tenyészetükre vonatkozóan, személyre szabott genetikai trendet mutatnak évről-évre.

A breedplan felhasználja a keresztezett állományok és a fajtatiszta tenyészetek adatait is, ha azok egymással genetikai kapcsolatban állnak. A részletes családfa a fajtaegyesületek adatbázisában megtalálható.

Ugrás az oldal tetejére