Elfelejtett jelszó

Bezár

Aberdeen angus

Klasszikus brit húsmarhafajták kialakulása

Az ipari forradalom előtt mind az állattartásban, mind a feldolgozásban kezdetleges technológiákat alkalmaztak. A városok népessége az ipari forradalom beköszönte után robbanásszerűen megnőtt, a húskészítmények zöme is frissen vagy a legegyszerűbb tartósítási eljárásokkal (pl.: szárítás, füstölés, sózás) került a piacra.

Az ipari forradalom által generált változások a társadalomban, és a gazdaságban egyaránt jelentősek voltak. Újfajta munkaerő igény jelentkezett, mely nagy tömegeket szippantott a vidék irányából a nagyvárosok felé, ahol az emberek az élelmiszer szükségleteiket termelés helyett vásárlással elégítették ki. A feldolgozó ipar fejlődése, az új tartósítási eljárások létrejötte a konzervipar kialakulásához és fejlődéséhez is hozzájárult.

A vasúthálózat és a gőzhajók biztosították az élelmiszer nagyobb távolságba történő elszállítását.

Ezzel párhuzamosan megindult az állattenyésztés hihetetlenül nagy fejlődése is. A haszonállat fajok rengeteg új fajtával gyarapodtak. A brit fajták esetében ez köszönhető annak is, hogy a birodalom fenntartásához és terjeszkedéséhez nagyszámú és jó minőségű lóállományra volt szükség, melynek gyarapításához a tenyésztési eljárásokban járatos emberekre volt szükség a hadseregben, akik szolgálatuk végeztével a megszerzett tudásanyagot az anyabirodalomba visszatérve szinte valamennyi haszonállatfaj esetén hasznosítani tudták.

A marhatartásban is komoly változások mentek végbe. A magasabb szintű termeléshez a korábbi primitív fajták nem voltak alkalmasak, ezért új fajták kitenyésztése indult meg, amelyekkel lehetségessé vált a megnövekedett marhahús iránti igény kielégítése.

Az angus fajta kialakulásának története

A brit húsmarha fajták közül a hereford után a legnépszerűbb, széleskörben használt fajta. Az angus szarvasmarha a Skócia területén található Aberdeen és Angus (korábban Forfarshire) megyéből származik. Nevét az eredeti földrajzi elhelyezkedéséről kapta. Feljegyzések szerint a fajta ősei már a XII. században, mások szerint a XV. században jelentek meg, akkor még csak helyi jelentőséggel bírtak.

A kezdetek kezdetén is genetikailag szarvatlan volt, számos színváltozata létezett. Ekkor a galloway fajtával még nem váltak külön.

Aberdeen-ben (Banff, Kincardine, és Angus) Skócia észak-keleti részén található a tengerparttal körülvett hegyes, dombos, mérsékelt éghajlatú terület, ahol jelentős mennyiségű a csapadék és rendkívül üde gyepterületek találhatók. Angus az egyik legtermékenyebb mezőgazdasági terület Skóciában.

A fajta alapítójának három embert tekintenek: Hugh Watson (Angusból), William McCombie (Aberdeen shire-ből), George MacPherson-Grant (Banffshire-ből).

Watson apja kiválasztotta a hat legjobb és legfeketébb tehenét és termékenyítette Bannantyne Sandy nevű bikájával. Később megvásárolt egy Tarinty Jock nevű bikát. A beltenyészet elkerülése érdekében a President 3 vonalat is használta termékenyítő bikaként a későbbiekben.
A törzskönyvben az I-es számú tehén az Old Grannie 125, amelynek halálát 36 évesen, 1859-ben egy viharban kidőlt fa okozta. Élete során 29 borjút adott, számos kitüntetést és díjat nyert. 1858-ban 34 évesen elnyerte a Highland Show Aberdeen nagydíjat hosszú élettartama és rekordnak számító szaporasági tulajdonságai miatt.

Old Grannie 125 (forrás: www.resurgamangus.com)

Old Grannie 125

A törzsalapító bika Grey-Breasted Jock 113. Az utódjuk: Old Jock 126, amely Watson fia, William szerint a legjobb bika volt az addigi egyedek között.
Minden tisztavérű angus származása visszavezethető ehhez a két törzsalapító egyedhez.

Grey-Breasted Jock 113 (Forrás: www.resurgamangus.com)

Grey-Breasted Jock 113

Old Jock 126 (Forrás: www.resurgamangus.com)

Old Jock 126
William McCombie minden termékenyítést feljegyzett a Cattle & Cattle Breeders nevű könyvébe, melyben felvetette azt is, hogy a beltenyészetnek vannak előnyei, de sokkal több a hátránya. Összeállított állományokat, törzseket, amelyekkel célpárosítást folytatott.

Egy másik híres állomány a Ballindalloch állomány, amelyet sir George Macpherson-Grant hozott létre, ez az állomány is nagyon fontos része az angus családfának. Az angol királynő fővédnöke volt a fajtának és saját gulyával rendelkezett Cathness partjánál, Skóciában.

A törzskönyvet 1862-ben alapították, 1879-ben sir George Macpherson-Grant létrehozta a Szarvatlan Szarvasmarhák Egyesületét, amely a mai Aberdeen Angus Egyesület elődje, és ő használta először az Aberdeen Angus nevet a fajtára.

Az angus fajta magyarországi tenyésztése

Hazánkban először a 1960-as években Horn Artúr és munkatársai tanulmányozták a gyakorlatban a fajta fekete színváltozatát, majd a 70-es évek elején importáltak a fajta vörös színváltozatából az akkori abonyi TSZ-be, amely a 70-es évek végére felszámolásra került.

A fajta újbóli meghonosítása a vörös színváltozattal a 80-as évek elejére tehető, a KSZKV a szécsényi Rákóczi TSZ részére több száz adag red angus spermát importált Amerikából. Elkezdődött egy állomány kialakítása fajtaátalakító keresztezéssel, amely állomány aztán az adonyi Március 21 TSZ-be került.

A 80-as évek közepén a Szövetkezet egy 60 egyedes fekete angus állományt importált Nagy-Britanniából. Ezt számos embrió és szaporítóanyag import követte Amerikából, Kanadából, Németországból, Ausztriából, Ausztráliából.

Napjainkban már Közép-Európa legjelentősebb állományai is megtalálhatók a fajta mindkét színváltozatából Magyarországon.

A brit fajták közül a hereford után a leginkább elterjedt és népszerű fajta a világon.

Európai Angus Fórum néven létezik szervezete, melynek Magyarország 2003 óta tagja.

Meghatározó vonalak

A 80-AS ÉVEK MEGHATÁROZÓ VONALAI

A 90-ES ÉVEK MEGHATÁROZÓ VONALAIA 2000-ES ÉVEK MEGHATÁROZÓ VONALAINAPJAINK MEGHATÁROZÓ VONALAI

WILBAR SUPREME

RED BRYLOR SAWYER

SAV YOUNG JOCK

GLENNO

PERRYVILLE EFFECTIVE

RED OH SAWYER

FGAF HOLLYWOOD

WEDDERLIE EBSERVANT D750

JORROCKS ERIC OF EASTFIELD

RED OH ICE

BAR 5 AN MORE DIRECTION

ARDROSSAN ADMIRAL

RIVER BEND MONITOR

RED SSS BOOMER

HI DIAMOND GREENSTORE 

NIGHTINGALE PACEMAKER

RED ROCK CREEK TRECK

DMM TRACTION 

WILM O POWERHOUSE

RED SSS HIGH POWER

GLACIER MARIAH 

BANNER ESTON

RED SSS BAR NONE

LCHMN SHARPSHOOTER 1369H 

DANUBE ELEK

TRAVELER

RED BAR 5 AR DYNAMITE

 

KYARTAN OF THE MOSS

CONVERGENCE

ROCKn D AMBUSH

 

NIGHTINGALE EVENTUALLY

RED BASIN SENSATIONRED U2 INFINITE 408P 

HOFF POWER POUNDER

RED WILD ROSE ROBINHOOD

PARINGA IRON ORE 

BC HOBO

RED TEN-RONRANCHER

FISHER RED BRUNO

 

LEACHMAN CHIEF

RED BUF CRK DYNAMIC STHE MANIA RED LABEL 

BASIN EZ

RED GEI S PRIME RIBOAKCHURCH DICTATOR 

CREEK SIDE COPPER

 

GT MAINLAND

 

POWER POUNDER

 NETHERTON MR RADER 

KJM SOMETHIN SPECIAL

 NETHERON MR BRAZILIAN 

Az angus fajta jellemzői

 • Előnyei:
  A fajta kiemelkedő értéke kitűnő reprodukciós tulajdonságaiban rejlik. A húshasznú fajták közül a legkönnyebben ellő fajta, alacsony borjúsúlyokat örökít, ezzel együtt a borjú formája és testtömeggyarapodása is kedvező (keskeny a válla) a könnyű ellés szempontjából. Tejtermelése jó, általában elegendő a borjú növekedési erélyének kihasználásához.
 • Hátránya:
  Intenzív hizlalásnál súlygyarapodásban esetenként megverheti még a terminál fajtákat is, de 500 kg felett hizlalva erősen faggyúsodik.
  Tisztavérben tenyésztve speciális márványozott steak minőséget lehet vele előállítani. Összehasonlítva a hereforddal, a takarmányozást és környezetet figyelembe véve, kissé igényesebb annál. Fő alkalmazási területe az anyai vonal kialakításában van árutermelő tenyészetek számára.
 • Küllemi jellemzői:
  Egységes fedett fekete vagy vörös szín, foltok nem megengedettek. Nemes, finom fej, izmos nyak, egyenes, izmolt hát, a far széles, izmolt, a mellkas mély, a has hengeres, lábállás szabályos, szügy izmolt, csontozat finom.

  A világ angus állományát tekintve kb. 75% a fekete változat, és csak 25% a red vagy vörös változat. Ez azt is jelenti, hogy a feketének sokkal nagyobb a szelekciós bázisa. A két változat közt tulajdonságaikat tekintve nincs lényeges különbség.

  Magyarországon az állomány kb. 50-50%-ban fekete, illetve vörös, aminek oka elsősorban az élőállat vevők színformalizmusában keresendő, ez azonban nem genetikai és fenotípusos különbség, hanem átmeneti piaci szempont.

A fajtára jellemző méretek

MEGNEVEZÉSTEHÉNBIKA
Kifejlett kori élőtömeg400 – 600 kg700 – 1000 kg
Csípőmagasság125 – 130 cm130 – 140 cm
Övméret190 – 200 cm220 – 240 cm
Mellkas mélység95 – 105 cm105 – 110 cm

 

 

Miért az angus?

 • Hatékonyság:
  a húsmarhatartás alapvetően legelőhöz kötött, ahol a gyepterületek és a szántóföldi melléktermékek legeltetésére alapozott, ebben az esetben az kevés ráfordítással folytatható. Az aberdeen angus generációk óta így tartott, tenyésztett húsmarha, mely ideális ezekre a körülményekre, biztosítva a nyereséges és fenntartható jövőt a tenyésztők számára, homogén, jó minőségű húst a feldolgozók, és ízletes húst a fogyasztók számára.
 • Könnyű kezelhetőség:
  nyugodt természet, engedelmes temperamentum, ezek a könnyű elléssel párosulva biztosítják a könnyű kezelhetőséget, tartást.
 • Hozam javító:
  nagyobb borjú -> nehéz ellés -> csökkent tejhozam
 • Kiváló keresztezési partner:
  könnyű ellés, kitűnő anyatehén
 • Fogyasztói kereslet a XXI. században a jó minőségű marhahús tulajdonságai:
  puha, zamatos, szaftos, tápláló és márványozott. Ezekben a tulajdonságokban az aberdeen angus húsmarha fajta húsa a legjobb a világon. Kiváló minőségű, jó húskihozatalú.
 • Sokoldalú:
  hatékony takarmányhasznosító, minőségi hús, cash-flow, piaci javító.

Világszerte több, mint 250 húsmarha fajta létezik, Magyarországon 20 körüli húsmarha fajta található, de ebből 6 – 8 a hazai húsmarhatartásban és marhahús előállításban meghatározó.

A tartási rendszerhez illeszkedő faja - vagy azok keresztezése - valamint egy meghatározott tenyésztési program választása alapvetően meghatározza a hatékonyságot és a jövedelmezőséget.

A fajták értékmérő tulajdonságait 3 fő csoportba soroljuk:

 • reprodukciós, szaporasággal,
 • produkciós, növekedéssel,
 • produktum, vágóértékkel összefüggű tulajdonságok,

amelyeknek egymáshoz viszonyított gazdasági értéke 10 : 2 : 1.

A hústermelést tekintve minden feltételnek eleget tevő húsmarhafajta nincsen, a különböző fajtáknak az árutermelést szolgáló tenyésztési programban más-más szerepük van.

A jövedelmezőség szempontjából meghatározó, hogy a tartási rendszerhez megfelelő, jól illeszkedő fajtát válasszunk.

Fajtaválasztásnál fontos tényezők a hatékonyság és jövedelmezőség szempontjából:

 • értékmérő tulajdonságok: reprodukciós : produkciós : produktum
 • tartási körülmények
 • takarmányigény, termelési költség
 • kifejlett tehén mérete, energiaszükséglete (71% létfenntartás, 24% növekedés, termelés)
 • alkalmazkodóképesség
 • épületigény.

A fajták felhasználhatósága szempontjából rendkívül fontos az ökológiai szemlélet érvényesítése a húsmarhatartásban. A természeti tényezők és a mezőgazdasági termelés közti szoros összefüggés régóta ismert, ennek eredményeképpen bizonyos régiókhoz meghatározott mezőgazdasági struktúrák kapcsolhatók. Amennyiben a húsmarhatartásban is ezt az elvet követjük, vagyis az ágazatot a másként nem hasznosítható gyepterületre alapozzuk, akkor hosszabb távon ökonómiai szempontból is kedvező eredményt érhetünk el.

A húsmarhatartás alapvetően legelőhöz kötött. A gyepterületek és a szántóföldi melléktermékek legeltetésére alapozott húsmarhatartás kevés ráfordítással folytatható. Minél hosszabb a legeltetési időszak, minél rövidebb a betakarított takarmányokra hagyatkozó etetési idény, annál nagyobb a valószínűsége, hogy húsmarhatartásunk jövedelmező lesz.

Az ökológiai szemlélet érvényesülése nem képzelhető el a tartási rendszerhez illeszkedő, megfelelő fajta kiválasztása nélkül.

A legelő- és melléktermékbázison extrém tartási körülmények között csak olyan fajták nyújthatnak megfelelő teljesítményt, amelyek kitűnő alkalmazkodóképességűek, átlagos hozamú nyári legelőn elegendő tejet termelnek ahhoz, hogy az anyatehén testsúlyának 40 – 50 %-át kitevő átlagsúlyú borjút választhassunk el tőlük.

 

Hereford és angus tehenek különböző apai fajtákkal való keresztezésének összehasonlítása az ellés körülményeire

APAI FAJTA

SZÜLETÉSI SÚLY VÁLTOZÁS (kg)

NEHÉZ ELLÉSEK ARÁNYA (%)

Hereford és angus

- 2,2

- 5,7

Simenthal

+ 2,43

+ 6,3

Limousin

+ 1,02

+ 0,8

Charolais

+ 3,2

+ 9,8

(Forrás: Gregory, Cundiff és Koch, 1982)

Hazai trendek

Tehénállomány létszám

Angus záró tehénállomány létszám összesen (1996 - 2014) - táblázatAngus záró tehénállomány létszám összesen (1996 - 2014) - diagram

Reprodukciós mutatók

Angus reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - táblázatAngus reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - Induló tehénlétszámra jutó borjúszaporulat átlagban (%) - diagramAngus reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - Két ellés között eltelt napok száma átlagban (nap) - diagramAngus reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - Elsőborjas tehenek kora elléskor átlagban (hó) - diagram

Termelési mutatók

Angus termelési mutatók (1996 - 2014) - táblázatAngus termelési mutatók - Növendék üszőborjak 205 életnapra korrigált átlagos választási súlya (1996 - 2014) - diagramAngus termelési mutatók - Növendék bikaborjak 205 életnapra korrigált átlagos választási súlya (1996 - 2014) - diagramAngus termelési mutatók - Növendék bika-, üszőborjak 205 életnapra korrig. átl. választási súlya (1996 - 2014) - diagram

Növendék tenyészbikák STV eredményei

Angus növendék tenyészbikák STV eredményei (1996 - 2014) - táblázatAngus növendék tenyészbikák STV eredményei - élősúlyok (1996 - 2014) - diagramAngus növendék tenyészbikák STV eredményei - (1996 - 2014) - diagramAngus növendék tenyészbikák STV eredményei - súlygyarapodás (1996 - 2014) - diagram

Származási lap kiállítás

Angus származási lap kiállítás (1992 - 2014) - táblázatAngus származási lap kiállítás (1992 - 2014) - diagram

Tisztavérű tenyésztés vagy árutermelés

Gyakori kérdés új tenyésztőknél, hogy milyen fajtát válasszanak, és fajtatiszta tenyésztést folytassanak vagy árutermelést. A fajtatiszta tenyésztés több időt vesz igénybe, megnövekedett adminisztrációt és magas kezdeti befektetést igényel a tenyészállatok megvásárlása kapcsán, ami magasabb kockázattal jár az árutermelő állományokkal szemben.

A döntést alapvetően a jövedelmezőség befolyásolja. A fajtatiszta húsmarháknál magasabb az egy tehénre jutó hozam, ami magasabb költségekkel, kockázattal és több odafigyeléssel jár együtt.

Az árutermelő állományoknál a szelekció gyorsabb a termelés növelése költséghatékonyabb.

Az árutermelés éves költségeit alapvetően meghatározza a választott borjú %-a, a választási súlya, a piaci ár és egy tehén éves tartási költsége.

ÉVES TARTÁSI KÖLTSÉG

=VÁLASZTÁSI SÚLY

TEHÉN LÉTSZÁMRA JUTÓ VÁLASZTOTT BORJÚ

PIACI ÁR

LEGELŐTERÜLET

KIEGÉSZÍTŐ ABRAK (VÁSÁROLT VAGY SAJÁT)

NÖVEKEDÉSI ÜTEM, SÚLYGYARAPODÁS

SZELEKCIÓ

SZEZONALITÁS

TAKARMÁNY

ÉRTÉKCSÖKKENTÉS

TEJTERMELÉS

TERMÉKENYÍTŐ BIKA SZAPORASÁGA

KERESLET

ÁLLATEGÉSZSÉGÜGY 

ÁLLOMÁNY VÁSÁRLÁS 

KÖRNYEZET

ELLÉS TULAJDONSÁGOK (KÖNNYŰ ELLÉS)

MENEDZSMENT

MARKETING

ÁLLATEGÉSZSÉGÜGY


A fenti tényezőknél - legfőképpen a választási súlyt és a %-ot - meghatározza a fajta kiválasztása.

A nagyobb testméret szaporasági tulajdonságok romlását okozza és a magasabb tejhozam, alacsonyabb újravemhesülési %-kal jár. A borjak növekedési potenciálja csak megfelelő tejtermelés mellett érhető el, amelyhez a takarmány mennyisége és megfelelő minősége elengedhetetlen.

Az alábbi megállapításokat célszerű figyelembe venni:

 • gyorsabb növekedés = nagyobb születési súly
 • nagyobb születési súly = növekvő ellési nehézségek
 • magasabb tejhozam, nagyobb ráma = magasabb takarmányköltségek, romló szaporasági tulajdonságok

Ha egyedi piaci igényekhez speciális fajtát választunk, amely néhány tulajdonságra van súlyozva azzal a kockázattal is számoljunk, hogy a magasabb költségeket a piac a nem megfelelő minőség esetében alacsonyabb árral reagálja le.

Ha a keresztezés mellett döntünk, fontos a megfelelő anyai és terminál, befejező fajták választása, melyet alapjában véve a piac igényei alakítanak.

Bármelyik fajta tartási módja mellett is döntünk, a húsmarhatartás szeretete, a technológia betartása elengedhetetlen a megtérüléshez és a profit előállításhoz.

Ugrás az oldal tetejére