Elfelejtett jelszó

Bezár

Hereford

A klasszikus brit húsmarhafajták kialakulása

Az ipari forradalom előtt mind az állattartásban, mind a feldolgozásban kezdetleges technológiákat alkalmaztak. A városok népessége az ipari forradalom beköszönte után robbanásszerűen megnőtt, a húskészítmények zöme is frissen vagy a legegyszerűbb tartósítási eljárásokkal (pl.: szárítás, füstölés, sózás) került a piacra.

Az ipari forradalom által generált változások a társadalomban, és a gazdaságban egyaránt jelentősek voltak. Újfajta munkaerő igény jelentkezett, mely nagy tömegeket szippantott a vidék irányából a nagyvárosok felé, ahol az emberek az élelmiszer szükségleteiket termelés helyett vásárlással elégítették ki. A feldolgozó ipar fejlődése, az új tartósítási eljárások létrejötte a konzervipar kialakulásához és fejlődéséhez is hozzájárult.

A vasúthálózat és a gőzhajók biztosították az élelmiszer nagyobb távolságba történő elszállítását.

Ezzel párhuzamosan megindult az állattenyésztés hihetetlenül nagy fejlődése is. A haszonállat fajok rengeteg új fajtával gyarapodtak. A brit fajták esetében ez köszönhető annak is, hogy a birodalom fenntartásához és terjeszkedéséhez nagyszámú és jó minőségű lóállományra volt szükség, melynek gyarapításához a tenyésztési eljárásokban járatos emberekre volt szükség a hadseregben, akik szolgálatuk végeztével a megszerzett tudásanyagot az anyabirodalomba visszatérve szinte valamennyi haszonállatfaj esetén hasznosítani tudták.

A marhatartásban is komoly változások mentek végbe. A magasabb szintű termeléshez a korábbi primitív fajták nem voltak alkalmasak, ezért új fajták kitenyésztése indult meg, amelyekkel lehetségessé vált a megnövekedett marhahús iránti igény kielégítése.

A hereford fajta kialakulásának története

Az ipari forradalom következtében fellépő élelmiszeripari keresletnövekedés hatására a Nyugat-angliai Herefordshire megyében élő Benjamin Tomkins apjától örökölt 840 hektáros gazdaságában kezdte el a fajta kialakítását 1742-ben, Silver nevű vonalalapító tehenével.

Célja az volt, hogy hatékonyan és nyereségesen hasznosítsa a rendelkezésre álló gyepet a fajtával és ezzel minőségi marhahúst állítson elő. Ebben az időben még nem létezett ezen igényeknek megfelelő húsmarha. A hatékony termelést szem előtt tartva nemesítették tovább a fajta azon kiváló tulajdonságait, melyek a mai napig a világ legnépszerűbb húsmarha fajtájává teszik. Tomkins az általa kialakított fajtával szemben elsősorban az alábbi elvárásokat támasztotta:

 • Gazdaságos takarmányozás
 • Természetes adottság a növekedésre és a súlygyarapodásra, legelőre és szántóföldi takarmányra alapozott tartás
 • Legelőkészség
 • Keménység
 • Korai tenyésztésbe vétel
 • Jó szaporasági tulajdonságok

Számos, a tenyésztés úttörőjének számító angliai gazda követni kezdte Tomkins törekvéseit és létrehozták a világszerte ismert és kedvelt Herefordshire-i marhát, a herefordot. Ezen fajtát a világ bármely országába exportálni tudták, ahol megfelelő gyepterület állt rendelkezésre a húsmarha tartáshoz és marhahús termeléshez.

Az 1700-as években és az 1800-as évek elején Angliában a herefordok sokkal nagyobb testűek voltak, mint ma. Egy kifejlett állat tömege elérte az 1100 – 1200 kg-ot. A Cotmore nevű show győztes bika 1893-ban a mérlegeléskor 1456 kg volt. A fajta tenyésztését szem előtt tartva a hatékony minőségi marhahús előállítás, a típus és a testméret fokozatosan alakult át.

„A Hereford bull” 1849. (Egy Hereford bika) készült: William Henry Davis, Edward H. Hacker rézkarca után. Forrás:https://commons.wikimedia.org/wiki/

A_Hereford_bull._Etching_by_E._Hacker,_ca_1849,_after_W.H._D_Wellcome_V0021636_k

 


„Cotmore” 1839. Forrás: www.msu.edu

cotmore

 

„Herefordshire bull” 1801. (Herefordshire bika) Forrás: www.msu.edu

herefordshire_bull

 

„Silver” tehén. 1742. A hereford fajta anyja. Eredeti alkotó: ismeretlen, digitális alkotója: Harlan Ritchie, forrás: www.msu.edu

silver_cow

Angliában 1846-ban adták ki az első törzskönyvet.

1817-ben Henry Clay exportálta először az első herefordokat Angliából Kentuckyba, két tehenet és egy bikát. Az első, tenyészetnek tekinthető állományt 1840-ben William H. Sotham és Erastus Corning importálta. 1876-ban a philadelphiai Cennial kiállításon T. L. Miller hereford állománya elnyerte az első díjat. A polgárháború vége és az ipari forradalom Amerikában is hozzájárult a fajta térhódításához.

Jelenleg a világ legelterjedtebb, legnagyobb létszámban tartott húsmarhája. Napjainkban több, mint 60 országban 250 millió hereford vérségű anyatehén található. A törzskönyvezett állomány 50 millió körüli. A fajta népszerűségét jelzi, hogy létszáma meghaladja az összes húsmarha fajta együttes létszámát.

A homozigóta szarvatlan hereford fajta (polled) kialakulása az 1900-as évekre tehető és Warren Gammon Iowa-i tenyésztő nevéhez kötődik.

A II. világháborút követően az 1950-es évekre kialakult kompakt, kicsi húsmarhákat a hús- és csomagolóipar, valamint a fogyasztók megváltozott étkezési igényei is kényszerítették a kevésbé faggyús típusok kialakítását. A fajta korszerűsítése következtében gazdaságossá vált hereford továbbra is megőrizte vezető szerepét a világ húsmarha tenyésztő régióiban. Szem előtt kellett tartani, hogy a testméretek növelése ne menjen a szaporasági tulajdonságok rovására.

A hereford magyarországi tenyésztése

A hereford húsmarha Magyarországra 1970-ben angliai importból került be.

Ezt követte 4000 kitűnő genetikai képességű tenyészállat importja az USA-ból és Kanadából.

Jelenleg a világ élvonalába tartozó tenyészbikáktól, anyatehenektől folyamatos az embrió- és szaporító anyag import. A hazai állományok 90%-a homozigóta szarvatlan.

A fajta világszervezete a World Hereford Council, amely igyekszik átfogni és egységesíteni a fajta tenyésztését, nemesítését.

Magyarország 1992 óta teljes jogú tagja a WHC-nek.

Meghatározó vonalak

1980-AS ÉVEKBENAZ 1990-ES ÉVEKBENA 2000-ES ÉVEKBENNAPJAINKBAN
LVR ASTRONAUTBEAU BANNERWTK 38D NOBLEBARWISE 1 WELLINGTON
TONE HEIRGENEPOOLWTK RP 106E GREAT WESTDOREPOLL 1 10H HEADLINER
CIRCLE T DOMESTIC ANXIETYRIDGE ANXIETY MISCHELM-LODGE JALAPENO 6JBANNER DANDY
D BEAU INTENSEMGM RENEGADE VICTORTEE-JAY 2F HABANERO ETGLASLOUGH ESQUIRE
STD BRITISHERHHH SCOTCH PZAZZREMITALL HERITAGEDENDOR 1 DAI
BRHIL ELECTRAMS CHOICE VICTORREMITALL BOOMERFREE TOWN BARON
F BAR SPIDELREMITALL SUPREME WIRRUNA DAFFY
BLAZERRIDGE  
KNIGHTWICK 3 GOLDSMITH   
WINSON 1 ENORMOUS   

RIVER BRIDGE

   

MS VICTOR

   
AQUA HOLLOW PETE   
REMITALL   
GMP 1 KOJAC   
CEFNGOF1 NOBEL   
L1 DOMINO   
SPARK   

A hereford fajta jellemzői

Az elterjedtségét, népszerűségét számos előnyös tulajdonságának köszönheti, melyek a következők:

 • jó húsformák és gyors növekedési képesség;
 • kiváló takarmányértékesítő képesség;
 • viszonylag korán érő, könnyen ellő, jó szaporaságú, jó borjúnevelő képességű, melyet kedvezőtlen tartási körülmények között is realizál;
 • az utódok színben és egyéb küllemi tulajdonságokban is egyöntetűek, keresztezésben jó színjelző fajta;
 • kiváló legelőkészségű, gyenge táplálóértékű legelőket is jól hasznosít;
 • az egyik legjobb kondíciótartó képességű marha, amely elsősorban a faggyúdepóinak köszönhetően, a jó szaporaságának egyik alapját is képezi;
 • a klímával, valamint az éghajlattal szembeni tűrőképessége nagyfokú, amelyet jellemez az elterjedtsége (a kanadai hóhatártól a mérsékelt, szubtrópusi éghajlati övön át a chilei Fokföld hóhatárig terjed), alkalmazkodóképesség;
 • hosszú életteljesítmény;
 • rendkívül jó vérmérsékletű, könnyen kezelhető;
 • néhány esetben nem elegendő a tejtermelése a borjú növekedési erélyének kihasználásában;
 • 500 - 550 kg fölé hizlalva faggyúsodik;
 • kiváló minőségű húst termel;
 • az üszők kétéves korban leelletve az ellésnél csupán 5 – 10%-ban igényelnek segítséget;
 • a pigment nélküli (fehér) fej miatt fogékonyabb a szaru- és kötőhártya-gyulladásra, a legújabb szelekciónak köszönhetően számos vonalnál megjelenik a szem körüli bordó pigmentfolt.

Az elmondottakat összefoglalva a fajta elsősorban az anyai tulajdonságok terén kiemelkedő, árutermelő állományban az anyai vonal kialakításában meghatározó szerepe van a világ marhahústermelésében.


A fajtát jellemző élősúly és testnagyság

MEGNEVEZÉSTEHÉNBIKA
Kifejlett kori élőtömeg500 - 600 kg800 - 1200 kg
Marmagasság130 -135 cm135 - 145 cm
Övméret193 cm216 cm
Mellkas mélység94 cm104 cm

Miért a hereford?

 • Azonosíthatóság, megjelenés:
  Konszolidált fajta, színe fedett vörös, illetve mélyvörös (bordó), kevés, de szabályos fehér folttal (marfolt, fej, farokbojt, lábvégek). A szőr gyakran göndör. A fajta eredetileg szarvalt, de ma már az állomány több, mint 60%-a homozigóta szarvtalan. Hazánkban közel 90%-ban homozigóta szarvtalan az állomány. Utódai homogének, keresztezési partnerként színjelző minden utódnál megjelenik a fehér fej.
 • Takarmányhasznosítás:
  Kiváló takarmányértékesítő képesség jellemzi, alkalmas a legelőbázisú, gyepre alapozott vagy gyepre és szántóföldi tömegtakarmányokra alapozott tartásra, amely a takarmányok legolcsóbb forrása – költséghatékonyság. Legelőkészsége kiváló, a gyenge legelőket is jól hasznosítja.
 • Tanulékonyság, temperamentum:
  Az egyik legjobb temperamentumú szarvasmarha, nyugodt vérmérsékletű, könnyen kezelhető – munkaerő hatékonyság, kevesebb stressz az értékesítés során, marhahús minősége nem romlik.
 • Alkalmazkodóképesség:
  Nagy fenotípusos variancia jellemzi, képes alkalmazkodni minden típusú termelési rendszerhez és környezeti feltételhez. A klímával, éghajlattal szemben nagyfokú a tűrőképessége. Az egész világon elterjedt tisztavérben és keresztezési partnerként egyaránt. Kiváló kondíciótartó.
 • Könnyű ellés:
  Alacsony borjú születési súly és könnyű ellés mellett korán érő (két éves korra leellik), jó borjúnevelő típus.
 • Termékenység:
  Jók a szaporasági tulajdonságai, jó borjúnevelő - kedvezőtlen tartási körülmények között és más fajtákhoz viszonyítva is.
  A borjúválasztás 90% feletti nemzetközi átlagban – jövedelmezőség.
 • Könnyű kezelhetőség:
  A fajta az elterjedtségét könnyű kezelhetőségének is köszönheti.
 • Húsminőség:
  Gyepre alapozott tartás mellett is márványozott hús, prémium húsminőség. A márványozottságot az intermuszkuláris faggyú adja, amely a hús meghatározója, az ízletességét, könnyű konyhai felhasználását és fogyasztását tekintve is.

  Világszerte több, mint 250 húsmarha fajta létezik, Magyarországon 20 körüli húsmarha fajta található, de ebből 6 – 8 a hazai húsmarhatartásban és marhahús előállításban meghatározó.

  A tartási rendszerhez illeszkedő faja - vagy azok keresztezése - valamint egy meghatározott tenyésztési program választása alapvetően meghatározza a hatékonyságot és a jövedelmezőséget.

A fajták értékmérő tulajdonságait 3 fő csoportba soroljuk:

 • reprodukciós, szaporasággal,
 • produkciós, növekedéssel,
 • produktum, vágóértékkel összefüggő tulajdonságok,

amelyeknek egymáshoz viszonyított gazdasági értéke: 10 : 2 : 1.

A hústermelést tekintve minden feltételnek eleget tevő húsmarhafajta nincsen, a különböző fajtáknak az árutermelést szolgáló tenyésztési programban más-más szerepük van.

A jövedelmezőség szempontjából meghatározó, hogy a tartási rendszerhez megfelelő, illeszkedő fajtát válasszunk.

Fajtaválasztásnál fontos tényezők a hatékonyság és jövedelmezőség szempontjából:

 • értékmérő tulajdonságok: reprodukciós : produkciós : produktum
 • tartási körülmények
 • takarmányigény, termelési költség
 • kifejlett tehén mérete, energiaszükséglete (71% létfenntartás, 24% növekedés, termelés)
 • alkalmazkodóképesség
 • épületigény.

A fajták felhasználhatósága szempontjából rendkívül fontos az ökológiai szemlélet érvényesítése a húsmarhatartásban. A természeti tényezők és a mezőgazdasági termelés közti szoros összefüggés régóta ismert, ennek eredményeképpen bizonyos régiókhoz meghatározott mezőgazdasági struktúrák kapcsolhatók. Amennyiben a húsmarhatartásban is ezt az elvet követjük, vagyis az ágazatot a másként nem hasznosítható gyepterületre alapozzuk, akkor hosszabb távon ökonómiai szempontból is kedvező eredményt érhetünk el.

A húsmarhatartás alapvetően legelőhöz kötött. A gyepterületek és a szántóföldi melléktermékek legeltetésére alapozott húsmarhatartás kevés ráfordítással folytatható. Minél hosszabb a legeltetési időszak, minél rövidebb a betakarított takarmányokra hagyatkozó etetési idény, annál nagyobb a valószínűsége, hogy húsmarhatartásunk jövedelmező lesz.

Az ökológiai szemlélet érvényesülése nem képzelhető el a tartási rendszerhez illeszkedő, megfelelő fajta kiválasztása nélkül.

A legelő- és melléktermékbázison extrém tartási körülmények között csak olyan fajták nyújthatnak megfelelő teljesítményt, amelyek kitűnő alkalmazkodóképességűek, átlagos hozamú nyári legelőn elegendő tejet termelnek ahhoz, hogy az anyatehén testsúlyának 40 – 50 %-át kitevő átlagsúlyú borjút választhassunk el tőlük.

Hereford és Angus tehenek különböző apai fajtákkal való keresztezésének összehasonlítása az ellés körülményeire.

APAI FAJTA

SZÜLETÉSI SÚLY VÁLTOZÁS (KG)

NEHÉZ ELLÉSEK ARÁNYA (%)

Hereford és angus

- 2,2

- 5,7

Simenthal

+ 2,43

+ 6,3

Limousin

+ 1,02

+ 0,8

Charolais

+ 3,2

+ 9,8

(Forrás: Gregory, Cundiff és Koch, 1982)

 

Hazai trendek

Tehénállomány létszám

Hereford záró tehénállomány létszám összesen (1996 - 2014) - táblázatHereford záró tehénállomány létszám összesen (1996 - 2014) - diagram

Reprodukciós mutatók

Hereford reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - táblázatHereford reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - Induló tehénlétszámra jutó borjúszaporulat átlagban (%) - diagramHereford reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - Két ellés között eltelt napok száma átlagban (nap) - diagramHereford reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - Elsőborjas tehenek kora elléskor átlagban (hó) - diagram

Termelési mutatók

Hereford termelési mutatók (1996 - 2014) - táblázatHereford termelési mutatók - Növendék üszőborjak 205 életnapra korrigált átlagos választási súlya (1996 - 2014) - diagramHereford termelési mutatók - Növendék bikaborjak 205 életnapra korrigált átlagos választási súlya (1996 - 2014) - diagramHereford termelési mutatók - Növendék üsző-, bikaborjak 205 életnapra korrig. átl. választási súlya (1996 - 2014) - diagram

Növendék tenyészbikák STV eredményei

Hereford növendék tenyészbikák STV eredeményei (1996 - 2014) - táblázatHereford növendék tenyészbikák STV eredményei - Hereford élősúlyok (1996 - 2014) - diagramHereford növendék tenyészbikák STV eredményei (1996 - 2014) - diagramHereford növendék tenyészbikák STV eredményei - Napi súlygyarapodás (1996 - 2014) - diagram

Származási lap kiállítás

Hereford származási lap kiállítás (1990-2014) - táblázat
Hereford származási lap kiállítás (1990 - 2014) - diagram

Tisztavérű tenyésztés vagy árutermelés

Gyakori kérdés új tenyésztőknél, hogy milyen fajtát válasszanak, és fajtatiszta tenyésztést folytassanak vagy árutermelést. A fajtatiszta tenyésztés több időt vesz igénybe, megnövekedett adminisztrációt és magas kezdeti befektetést igényel a tenyészállatok megvásárlása kapcsán, ami magasabb kockázattal jár az árutermelő állományokkal szemben.

A döntést alapvetően a jövedelmezőség befolyásolja. A fajtatiszta húsmarháknál magasabb az egy tehénre jutó hozam, ami magasabb költségekkel, kockázattal és több odafigyeléssel jár együtt.

Az árutermelő állományoknál a szelekció gyorsabb a termelés növelése költséghatékonyabb.

Az árutermelés éves költségeit alapvetően meghatározza a választott borjú %-a, a választási súlya, a piaci ár és egy tehén éves tartási költsége.

ÉVES TARTÁSI KÖLTSÉG

 =VÁLASZTÁSI SÚLY

TEHÉN LÉTSZÁMRA JUTÓ VÁLASZTOTT BORJÚ

PIACI ÁR

LEGELŐTERÜLET

KIEGÉSZÍTŐ ABRAK (VÁSÁROLT VAGY SAJÁT)

NÖVEKEDÉSI ÜTEM, SÚLYGYARAPODÁS

SZELEKCIÓ

SZEZONALITÁS

TAKARMÁNY

ÉRTÉKCSÖKKENTÉS

TEJTERMELÉS TERMÉKENYÍTŐ BIKA SZAPORASÁGA

KERESLET

ÁLLATEGÉSZSÉGÜGY 

ÁLLOMÁNY VÁSÁRLÁS

KÖRNYEZET

ELLÉS TULAJDONSÁGOK (KÖNNYŰ ELLÉS)

MENEDZSMENT

MARKETING

ÁLLATEGÉSZSÉGÜGY

A fenti tényezőknél - legfőképpen a választási súlyt és a %-ot - meghatározza a fajta kiválasztása.

A nagyobb testméret szaporasági tulajdonságok romlását okozza és a magasabb tejhozam, alacsonyabb újravemhesülési %-kal jár. A borjak növekedési potenciálja csak megfelelő tejtermelés mellett érhető el, amelyhez a takarmány mennyisége és megfelelő minősége elengedhetetlen.

Az alábbi megállapításokat célszerű figyelembe venni:

 • gyorsabb növekedés = nagyobb születési súly
 • nagyobb születési súly = növekvő ellési nehézségek
 • magasabb tejhozam, nagyobb ráma = magasabb takarmányköltségek, romló szaporasági tulajdonságok

Ha egyedi piaci igényekhez speciális fajtát választunk, amely néhány tulajdonságra van súlyozva azzal a kockázattal is számoljunk, hogy a magasabb költségeket a piac a nem megfelelő minőség esetében alacsonyabb árral reagálja le.

Ha a keresztezés mellett döntünk, fontos a megfelelő anyai és terminál, befejező fajták választása, melyet alapjában véve a piac igényei alakítanak.

Bármelyik fajta tartási módja mellett is döntünk, a húsmarhatartás szeretete, a technológia betartása elengedhetetlen a megtérüléshez és a profit előállításhoz.

Ugrás az oldal tetejére