Elfelejtett jelszó

Bezár

Anyatehén támogatással kapcsolatos fontos információk

2017. Április 12. 12:50

Anyatehén támogatással kapcsolatos fontos információk - Kép 1.

A Nemzeti és az EU-s anyatehén tartás támogatásra vonatkozó ENAR bejelentésekkel és a Termékenyítési Bizonylatokkal kapcsolatos információk:

  • ­          Mesterséges termékenyítés esetén az inszeminátor minden esetben állítsa ki a termékenyítési jegyet az eseménnyel egyidejűleg, ennek adatait haladéktalanul rögzítse (vagy az inszeminátor, vagy az állattartó) ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton a NÉBIH web-ter rendszerében vagy postai úton. Az adatok elektronikusan leellenőrizhetők. 
  • ­          Kézből történő pároztatás, természetes fedeztetés esetén az állattartó köteles weben keresztül vagy postai úton benyújtani a bizonylatokat. 
  • ­          Háremszerű és szabad pároztatás esetén a pároztatási időszak végét követően kell benyújtani a bizonylatokat, itt is lehetőleg weben keresztül vagy postai úton. 
  • ­          Ha a termékenyítési, pároztatási esemény (mesterséges, természetes), vagy a pároztatási időszak  vége (háremszerű, szabad) az Egységes Kérelem (EK) benyújtására nyitva álló időszak vége előtt történik, mindenképpen be kell nyújtani a bizonylatot legkésőbb az EK beadására nyitva álló időpontig (június 9.). Az ENAR bejelentéseket is meg kell tenni, figyelembe véve az adott állatfaj ENAR rendeletében előírt határidőket. 
  • ­          Amennyiben a pároztatási időszak vége, zárása, vagy a szaporítási esemény a birtokon tartási időszakra esik (kérelembenyújtást követően történik), a bizonylatok benyújtási határideje a következő év március 15. napja (Pl.: Beadják a kérelmet 2017.04.20-án, akkor a birtokon tartás 2017.04.21-én kezdődik, így az utóbbi napon történt eseményeket, zárásokat 2018.03.15-ig kell a TER-ben rögzíteni. A 2017.04.20. napján történt eseményeket viszont június 9-ig be kell jelenteni. 
  • ­          Ha a bikák egész évben a nőivarú állományon voltak, a háremszerű, vagy szabad pároztatás január 1-től december 31-ig tartott, akkor a benyújtási határidő a következő év március 15. napja.

Azok a kérelmezett állatok, amelyek esetében bármelyik határidő túllépésére kerül sor, kizárásra kerülnek a támogatásból, függetlenül attól, hogy pl. a szaporítás sikertelen volt, nem született borjú belőle.

Állatalapú támogatás esetén nincs lehetőség szankciómentes módosításra május 15-ét követően, még egy igazolás későbbi becsatolása is módosításnak minősül. Állatokat törölni lehet, tehát csökkenthető az igénylés, de javításra, új egyed benyújtására csak szankcióval van mód június 9-ig.

A SAPS kérelem módosítása május 15-ét követően sem érinti az állatalapú jogcímeket, ha azoknál nem történik módosítás.

Vissza az előző oldalra

Ugrás az oldal tetejére