Elfelejtett jelszó

Bezár

Ismertté vált a területalapú és egyéb közvetlen támogatásokra alkalmazandó átváltási árfolyam

2015. Október 07. 09:44

Ismertté vált a területalapú és egyéb közvetlen támogatásokra alkalmazandó átváltási árfolyam - Kép 1.

A Földművelésügyi Minisztérium vezetésének döntése értelmében - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - az idén is előleg fizethető a SAPS és az új jogcímként jelentkező zöldítés támogatásokra.

Ennek alapján tehát, október 16-tól megkezdődhet az előlegek utalása, amely a teljes támogatási összeg legfeljebb 70 %-át teszi majd ki.
A támogatási rendszer azon része - az alaptámogatás - amelyet jelenleg egységes területalapú támogatásnak (SAPS) nevezünk, nem azonos azzal a SAPS támogatással, amelyet EU csatlakozásunk óta, 2014-ig kaptak a termelők. Ez a mostani SAPS, a „zöldítésért” (az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás) járó komponenssel együtt teszi ki az eddigi területalapú támogatásnak nagyságrendileg megfelelő összeget.
A jogcímek maximális keretösszegei euróban kerülnek meghatározásra, aminek forintra való átváltása az Európai Központi Bank által szeptember 30-án megállapított árfolyamon történik, amely 313,45,- forint/euró. (A többi közvetlen támogatási jogcím, mint például a fiatal gazda támogatás, termeléshez kötött támogatások stb. is ezen az árfolyamon kerül kifizetésre.) Mivel még minden, a kérelmekkel kapcsolatos ellenőrzés nem zárult le, ezért jelenleg csak előzetes adatokat közlünk.
Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás (SAPS) keretösszege 227,2 Mrd forint. Ezen jogcímen hektáronként várhatóan 45.525,- Ft vehető igénybe.
A 2015. évtől kezdődően a SAPS támogatás mellett bevezetésre került az úgynevezett zöldítés támogatása. Ennek keretösszege 2015-ben 126.5,- Mrd forint, ami alapján hektáronként a termelők várhatóan 25.354,- Ft-ban részesülnek.
A két támogatás teljes mértéke 353,8 Mrd forint, ami 12,4 Mrd forinttal magasabb, mint az elmúlt évi. (A 2014-es 341,4 Mrd volt.) A két támogatásból tehát összesen várhatóan 70.880,- Ft/ha összeget kaphatnak a mezőgazdasági termelők.
A 2015. október 16-án induló előleg kifizetések során a SAPS támogatásból hektáronként legfeljebb 31.868,- Ft forint, a zöldítésből 17.748,- Ft/ha fizethető ki.
A zöldítésért járó támogatás előleg csak abban az esetben fizethető ki a termelőnek, ha a SAPS támogatásnál nem áll fenn jogvita vagy adategyeztetési kötelezettség, a termelő nem kérelmezett ökológiai fókuszterületre kompenzációt és ahol a zöldítésre vonatkozó előírt ellenőrzéseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal már elvégezte és lezárta.
(FM Sajtóiroda, 2015. szeptember 30. 17:56)

Vissza az előző oldalra

Ugrás az oldal tetejére