Elfelejtett jelszó

Bezár

Új támogatásra pályázhatnak a szarvasmarha tenyésztők

2019. Augusztus 15. 14:29

Új támogatásra pályázhatnak a szarvasmarha tenyésztők - Kép 1.

Az Agrárminisztérium még az idei évben új támogatási programot indít el a húshasznú szarvasmarha- és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint az állomány genetikai színvonalának növelése érdekében.

A megfelelő minőségű és genetikai értékű apaállatok tenyésztésbe állításához az állattartók a támogatás iránti kérelmet 2019. szeptember 1-20. időszakban nyújthatják be papíralapon a Magyar Államkincstárhoz, a Kincstár által rendszeresített és a honlapján közleményben az elkövetkező hetekben közzéteendő nyomtatványon.

Fontos, hogy a tenyésztőszervezetnek a támogatási kérelem nyomtatványon kell majd igazolnia, hogy a kérelemben megjelölt ENAR-számú és központi lajstromszámú állategyed apaállatnak minősül és azt a kérelmező tenyésztésbe is állította a támogatási időszakban. A támogatást húshasznú, hústípusú magyartarka, magyar szürke, illetve bivaly tenyészbikák támogatási időszakban megvalósult beállításához lehet majd igényelni a szintén közeljövőben megjelenő miniszteri rendeletben foglalt fajlagos támogatási összegek erejéig.

A támogatás lényege összefoglalva:

  • Minden 1 - 30 húshasznú tehén és 18 hónaposnál idősebb üsző fedeztetésére 2018. szeptember 1. és 2019. augusztus 31. között vásárolt vagy saját állományból beállított és teljesítményvizsgálaton minősített, tehát KPLSZ számmal rendelkező tenyészbika után a vételár 75 százalékának megfelelő összegű, de legfeljebb 750 ezer forint támogatás igényelhető. A maximális támogatás összege attól függően változik, hogy bivaly, magyar szürke, húshasznú magyartarka vagy hústípusú fajtákról van-e szó.
  • 1-30 tehén/üsző után 1 tenyészbika; 31-60 tehén után 2 tenyészbika és így tovább; 30-as nőivarú csoport/1 tenyészbika után vehető igénybe támogatás.
  • A támogatási kérelmeket az állattartók 2019. szeptember 1. és 21. között nyújthatják be papíralapon a Magyar Államkincstárhoz, a Kincstár által hamarosan közzétett nyomtatványon.

A támogatás igénybevételének részletes feltételeiről hamarosan megjelenik a miniszteri támogatási rendelet, a Kincstár közleménye, és az egyesület is tájékoztatja önöket.

 

Vissza az előző oldalra

Ugrás az oldal tetejére