Elfelejtett jelszó

Bezár

Könyvek

 • 1. A jövedelmező húsmarhatartás alapjai
  1. A jövedelmező húsmarhatartás alapjai

  A jövedelmező húsmarhatartás alapjai

  A jövedelmezőség, profitorientáltság a gazdálkodás egyik legfőbb mozgatórugója. A húsmarhatartás, vágómarha termelés Magyarországon rövid időn belül nagy változáson ment keresztül. A földrajzi adottságainkat és az Európai Unió gazdasági környezetét figyelembe véve Magyarországnak rendkívül jók a lehetőségei a tájmegőrző-, vidékfejlesztési, foglalkoztatottsági érdekeket szem előtt tartva a versenyképes húsmarha tenyésztésre-, tartásra, vágómarha előállításra, marhahústermelésre. Kérdés, hogy a termelést mennyire hatékonyan tudjuk megszervezni. A jövedelmező húsmarhatartás alapjai című szakmai füzet ehhez próbál segítséget nyújtani a teljesség igénye nélkül. (...)

 • 2. Versenyképes húsmarhatartás
  2. Versenyképes húsmarhatartás

  Versenyképes húsmarhatartás

  A vágómarha-termelés Magyarországon a múltban fontos, exportorientált tevékenység, húzóágazat volt. Az elmúlt évtizedekben azonban nem termeltünk annyi vágómarhát, amennyire értékesítési lehetőség nyílott volna, sőt az elmúlt években importáltunk is. Mindezt annak ellenére, hogy a marhahús külpiaci értékesítési lehetőségei jók, természeti adottságaink kedveznek a húsmarha- tartásnak. A mintegy 1,3 millió hektár várhatóan növekvő gyepterület, valamint az, hogy hazánk a kukoricaövezetben fekszik, és az ország 72%-a mezőgazdaságilag hasznosítható terület, megalapozhatja a hatékony marhahizlalást. Magyarországnak elsősorban a profitorientált húsmarhatartást kell a stratégia központjába állítania, amely olyan egyéb elemekre is kedvező hatással bír, mint a foglalkoztatás, tájmegőrzés, környezethasznosítás, szociálpolitika stb. (...)

 • 3. A húsmarha tenyésztésének és tartásának gyakorlata
  3. A húsmarha tenyésztésének és tartásának gyakorlata

  A húsmarha tenyésztésének és tartásának gyakorlata

  A vágómarha-termelés a múltban fontos, exportorientált tevékenység, húzó ágazat volt. Jól igazodott az egykori vidéki életformához, illeszkedett a termelési struktúrába, jelentős mértékben alapozódott a gyepterületek és szántóföldi mellék- termékek által nyújtott biomasszára, és teljes mértékben megfelelt az akkori minőségi követelményeknek. Az 1972. évi, a szarvasmarha-tenyésztés szakosított fejlesztését meghatározó kormányprogram kapcsán a szarvasmarha-állomány típusában differenciálódott, a kettős hasznosítású magyar tarka fajta aránya csökkenni kezdett, a  tejelő állomány egyre meghatározóbbá vált, és kialakult egy újszerű, a minőségi követelményekhez igazodó húsmarhaágazt. (...)

 • 4. Versenyképes húsmarhatartás - a jövedelmezőség kulcstényezői a telepi gyakorlatban
  4. Versenyképes húsmarhatartás - a jövedelmezőség kulcstényezői a telepi gyakorlatban

  Versenyképes húsmarhatartás - a jövedelmezőség kulcstényezői a telepi gyakorlatban

  A vágómarha-termelés Magyarországon a múltban fontos exportorientált tevékenység, húzóágazat volt. Az elmúlt évtizedekben azonban nem termeltünk annyi vágómarhát, amennyit értékesíthettünk volna, sőt az elmúlt években importra is szorultunk. Mindez annak ellenére van így, hogy a marhahús külpiaci értékesítési lehetőségei jók, természeti adottságaink kedveznek a húsmarha- tartásnak. Mintegy 1,3 millió hektárnyi - várhatóan növekvő - gyepterületünk, kukoricatermesztési potenciálunk egyaránt megalapozhatja a hatékony marha- hízlalást. (...)

 • 5. Prezentációk, Előadások anyagai
  5. Prezentációk, Előadások anyagai

  Húsmarha tenyésztési Fórum előadás anyaga KÁN 2015

  Globális - lokális kihívások (klímaváltozás, EU szabályozások változása 2020 után, a meghirdetésre kerülő AKG-vel, Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos kérdőjelek).

  Világgazdaság helyzete, ezen belül a verseny, és a hatékonyság szerepének várható alakulása, trendek.

  Az Európai Unió gazdasági, társadalmi jövőképe, különös tekintettel a mezőgazdaságra, ezen belül a magyar gazdaság, a mezőgazdaság helyzetének várható alakulása, ellentmondások. (...)

Ugrás az oldal tetejére