Elfelejtett jelszó

Bezár
Covid 19 info Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete

Covid 19 info


Tájékoztatjuk önöket, hogy irodánkban a személyes ügyfélfogadást 2020. március 23-tól visszavonásig felfüggesztjük annak érdekében, hogy megóvjuk az önök, kollégáink és hozzátartozóink egészségét a WHO és a Magyar Kormány egészségügyi intézkedéseit figyelembe véve. Együttműködésüket és megértésüket köszönjük, vigyázzunk magunkra és egymásra. Bővebb információ a híreknél található.

Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete


A legnagyobb és leghosszabb múltra visszatekintő húsmarha tenyésztő egyesület hazánkban. Egyesületünk 1988. július 1-én alakult és azóta végzi tevékenységét a fenntartott fajták és tenyésztőik érdekében.

Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete


Kitűnő minőségű hereford, angus, galloway vérségű tenyészállatok beszerzésében és értékesítésében állunk rendelkezésre.

Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete


Tevékenységünk fő célja, hogy az Ön húsmarha tartása az általunk javasolt fajtákkal és technológiával jövedelmező, versenyképes legyen.

Fajták

Napjainkban 16.000 hereford, angus és galloway vérségű, valamint ezek keresztezésével kialakított árutermelő tehénlétszámmal végezzük a fajták nemesítését, fajtafenntartását, törzskönyvezését, termelésellenőrzését, tenyésztés szervezését és érdekképviseletét.

 • Hereford Hereford A világ legnépszerűbb húsmarha fajtája. Az ipari forradalom következtében fellépő élelmiszeripari keresletnövekedés hatására a Nyugat-angliai Herefordshire megyében élő Benjamin Tomkins kezdte el a fajta kialakítását 1742-ben [...] Tovább
 • Angus Angus A brit húsmarha fajták közül a hereford után a legnépszerűbb, széleskörben használt fajta. Az angus szarvasmarha a Skócia területén található Aberdeen és Angus (korábban Forfarshire) megyéből származik. Nevét az eredeti földrajzi elhelyezkedéséről kapta [...] Tovább
 • Galloway Galloway Az egyik legősibb húsmarha fajta, nevét valószínűleg a Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta. Az ezen a vidéken élő szarvasmarhák a sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan egyedek voltak [...] Tovább

Hírek, események

Gyászjelentés Gyászjelentés

2021. November 29. 12:20

Elhunyt Turai József

Gümőkór elleni védekezés

2021. Szeptember 27. 14:10

Amit a gazdának tudnia kell a gümőkórról és a betegség elleni védekezésről

Korábbi hírek megtekintése

Húsmarha kalendárium

A naptár célja, hogy gyakorlati útmutatóként szolgáljon a húsmarha tenyésztők számára, az év folyamán elvégzendő feladatokat rendszerezi.

Januári teendők

 

Fagypont alatt minden 0,5 C°-os hőmérsékleteséskor az összes emészthető tápanyagra vetítve 1%-os takarmányemelést kell végrehajtani.

Tavaszi ellés esetén teendők

Takarmányozás

 • Megfelelő ásványianyag ellátottságról gondoskodni. A várható ellés előtt 30 nappal, ha szükséges a mikroelemes nyalósó mellett magnézium, szelén, E-vitamin kiegészítést is adni, a takarmányozástól függően.
 • Szükség esetén abrak takarmány kiegészítést is kell adni a leellett teheneknek és üszőknek, a szükséges kondíció fenntartása érdekében, ha gyengébb minőségű réti széna a bázistakarmány.
 • Kondíció pontszám: az ellési nehézségek elkerülése és a megfelelő tejmennyiség rendelkezésre állása érdekében.
 • Téli évszakokban is rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű vízellátás, itatók ellenőrzése, a fagyás miatt. Szükséges vízmennyiség 20-50 l/állat/nap, kortól, testmérettől, fajtától függően.
 • Fagypont alatt, minden 0,5 °C hőmérséklet eséskor az összes emészthető tápanyagra vetítve 1%-os takarmányemelést kell végrehajtani
 • Ellés után a tehenet a borjával célszerű elkülönítve takarmányozni a vemhes állatoktól.
  Tavaszi ciklusban ellő húshasznú tehenek takarmányozása

További teendők megtekintése

Ugrás az oldal tetejére