Elfelejtett jelszó

Bezár
Covid 19 info Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete

Covid 19 info


Tájékoztatjuk önöket, hogy irodánkban a személyes ügyfélfogadást 2020. március 23-tól visszavonásig felfüggesztjük annak érdekében, hogy megóvjuk az önök, kollégáink és hozzátartozóink egészségét a WHO és a Magyar Kormány egészségügyi intézkedéseit figyelembe véve. Együttműködésüket és megértésüket köszönjük, vigyázzunk magunkra és egymásra. Bővebb információ a híreknél található.

Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete


A legnagyobb és leghosszabb múltra visszatekintő húsmarha tenyésztő egyesület hazánkban. Egyesületünk 1988. július 1-én alakult és azóta végzi tevékenységét a fenntartott fajták és tenyésztőik érdekében.

Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete


Kitűnő minőségű hereford, angus, galloway vérségű tenyészállatok beszerzésében és értékesítésében állunk rendelkezésre.

Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesülete


Tevékenységünk fő célja, hogy az Ön húsmarha tartása az általunk javasolt fajtákkal és technológiával jövedelmező, versenyképes legyen.

Fajták

Napjainkban 16.000 hereford, angus és galloway vérségű, valamint ezek keresztezésével kialakított árutermelő tehénlétszámmal végezzük a fajták nemesítését, fajtafenntartását, törzskönyvezését, termelésellenőrzését, tenyésztés szervezését és érdekképviseletét.

  • Hereford Hereford A világ legnépszerűbb húsmarha fajtája. Az ipari forradalom következtében fellépő élelmiszeripari keresletnövekedés hatására a Nyugat-angliai Herefordshire megyében élő Benjamin Tomkins kezdte el a fajta kialakítását 1742-ben [...] Tovább
  • Angus Angus A brit húsmarha fajták közül a hereford után a legnépszerűbb, széleskörben használt fajta. Az angus szarvasmarha a Skócia területén található Aberdeen és Angus (korábban Forfarshire) megyéből származik. Nevét az eredeti földrajzi elhelyezkedéséről kapta [...] Tovább
  • Galloway Galloway Az egyik legősibb húsmarha fajta, nevét valószínűleg a Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta. Az ezen a vidéken élő szarvasmarhák a sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan egyedek voltak [...] Tovább

Hírek, események

Közgyűlési meghívó Közgyűlési meghívó

2023. Április 24. 13:51

Az egyesület szokásos évi közgyűlésére 2023. május 11-én, csütörtökön kerül sor.

Ünnepi üdvözlet Ünnepi üdvözlet

2022. December 19. 11:02

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Korábbi hírek megtekintése

Húsmarha kalendárium

A naptár célja, hogy gyakorlati útmutatóként szolgáljon a húsmarha tenyésztők számára, az év folyamán elvégzendő feladatokat rendszerezi.

Szeptemberi teendők

 

Borjak leválasztása, Mihály napi behajtás, téli időszakra előkészülés.

Tavaszi ellés esetén teendők

Takarmányozás

  • A választás utáni időszak a legkisebb energia igényű életciklus a teheneknél, érdemes odafigyelni azonban a kondíció megtartására – plusz kondíció, mert a téli időszakba úgy érdemes a tehenekkel bemenni, hogy 20%-os súlycsökkenést visel el károsodás nélkül.
  • Elsőborjas üszők kondícióját külön figyelemmel kísérni.
  • Borjaknál nagyobb figyelem a takarmányozásra a választási stressz miatt.
  • Borjak választás után, ha nem kerülnek rögtön értékesítésre, akkor kiemelt figyelmet igényelnek: tiszta, megfelelő mennyiségű  ivóvíz, nyalósó, fokozatos abrakhoz szoktatás.
  • Időben leválasztott borjak takarmányozása gazdaságosabb, mint együtt tartani őket a tehenekkel, mindkettőnél kondícióromlás következik be.
  • Zöld téli legelő rendelkezésre állása esetén a borjak választása átcsúszhat októberre.

 

További teendők megtekintése

Ugrás az oldal tetejére