Elfelejtett jelszó

Bezár

A breedplan értelmezése

A tenyészértékbecslés értelmezése és használata

Szaporasági tulajdonságok, termékenység TÉB:

 • Születési súly TÉ:
  A születési súlyon a tenyészértékbecslésnél a genetikai potenciált vizsgáljuk. Minél alacsonyabb egy tenyészbika tenyészértékbecslési adata ezen tulajdonságnál, annál kisebb súlyú utódai lesznek.

  Gyakran az alacsony születési súly alacsony súlygyarapodással járhat együtt, így az a cél, hogy megtaláljuk az optimális arányt a születési súly és a súlygyarapodás között. Könnyű ellés (közvetlen) megmutatja azon genetikai különbségeket a tenyészbikák esetében, hogy milyen az arány a két éves üszők segítség nélküli ellésének.

  A tehén borjú egységnél – amely egy gulyát tekintve, gazdasági megfontolásból a legfontosabb – a könnyű ellés sokkal fontosabb tulajdonság, mint a hasított test jellemzői, hiszen csak a megszületett borjú tud gyarapodni, bevételt hozni.

  A születési súly erősen negatív korrelációt mutat a könnyű elléssel. Kis születési súlyt örökítő bikánál az üszők könnyebben ellenek.
 • Vemhességi idő TÉ:
  A borjak növekedése a vemhesség utolsó trimeszterében a legdinamikusabb. A vemhességi idő lerövidíthető, ezáltal az ellés is könnyebb. A rövidebb vemhességi idő pozitív hatással van az ellés lefolyására és az állomány fertilitására.
 • Herekörméret TÉ:
  A nőivarú utódok szaporasági tulajdonságaival van pozitív korrelációban. Nagyobb herekörmérettel rendelkező bikák lányai korábban érnek, lerövidül a két ellés közti idő, jobb fogamzó-képességgel és vemhesülési %-kal rendelkeznek az állomány arányában. 400-napos korra korrigálják, 300-700 nap között mérik.

Növekedési tulajdonságok TÉB:

 • Genetikai tejtermelés TÉ:
  A borjú súlygyarapodása tükrözi az anya tejtermelését. Ez a TÉB adat mutatja meg legjobban az anya tejtermelő képességét tenyészbika esetében, a nőivarú utódaira vonatkoztatva. Az átlagnál magasabb tenyészértékkel és megbízhatósággal rendelkező bikák nőivarú utódainak a tejtermelése növelhető.
 • 200-napos súly TÉ:
  Az állat korai növekedési erélyét mutatja meg választásig. Ezen tulajdonságot abban az esetben célszerű szelekciós tulajdonságnak választani, amennyiben a borjakat választáskor értékesítjük.
 •  400-napos súly TÉ:
  Az éves kori növekedést mutatja meg, kis súlyra történő hízlalás esetében érdemes figyelembe venni.
 • 600-napos súly TÉ:
  Nagy súlyra történő hízlalás esetében érdemes figyelembe venni.
 • Felnőttkori testtömeg TÉ:
  A tehenek 5 év körüli súlyát értjük alatta.

Vágóérték húsminőség tulajdonságai:

 • Hasított, carcass súly (kg) TÉ:
  Vágóhídi adatok alapján a genetikai különbségeket mutatja meg, a 650 napra korrigált carcass súly alapján.
 • Hosszú hátizom területe TÉ:
  A 300 kg-ra korrigált hasított súlyra vetített hosszú hátizom területe, a magasabb tenyészértékkel rendelkező bikák utódainál, kedvezőbb értékes húsrész arányt eredményez. Ezáltal javul a vágási kihozatal.
 • Színhús kihozatal TÉ (%):
  A 300 kg-ra korrigált carcassból kinyerhető értékes húsrészek arányát mutatja. Magasabb tenyészértékű apáknak az utódaitól jobb színhús termelést várhatunk.

  Márványozottság, intramuszkuláris faggyú 300 kg-ra korrigált hasított súlynál megmutatja az egyed tenyészértékét. A márványozottság a minőségi marhahústermelés egyik legfontosabb tulajdonsága.

 

Egy példa a tenyészérték becslési adatok használatára:

 VEMHESSÉGI IDŐ (NAP)SZÜLETÉSI SÚLY (KG)TEJTERMELÉS (KG)200 NAPOS SÚLYGYARAPODÁS (KG)400 NAPOS SÚLYGYARAPODÁS (KG)600 NAPOS SÚLYGYARAPODÁS (KG)KIFEJLETT KORI TESTSÚLY (KG)
TÉB+0,1+3,4+3+17+33+41+48
MEG-
BÍZHA-
TÓSÁG
59%65%58%73%72%72%63%

Ezen példa szemlélteti, hogy a tenyészbika plusz 17 kg-mal nagyobb választási súllyal rendelkezik genetikailag a fajtatársaihoz viszonyítva, amelyből átlagosan 50%-ot örökít utódaira. Ez

 • 400-napra korrigált súlynál: +33 kg,
 • 600-napra korrigált súlynál: +41 kg-ot jelent.


Tenyészértékek használata párosítási terv készítésekor:

Ha egy tenyészbika +40 kg-os, 600 napos súlyú tenyészértékkel rendelkezik, az utódaira genetikailag ennek felét, azaz +20 kg-ot biztosan örökíti. A másik 50%-kal az utód genetikai készletéhez az anya járul hozzá. Amennyiben +10 kg-mal rendelkezik, akkor +5 kg-ot örökít utódjára.
Összesítve e példa alapján a borjútól 20 kg + 5 kg, azaz +25 kg 600 napos súly tenyészértéket várunk.


Megbízhatóság:

TÉB-i adatok értékelésénél nagyon fontos annak megbízhatóságának, pontosságának meghatározása. Minél magasabb ez a szám, annál több információ állt rendelkezésre és annál kisebb a valószínűsége az egyed TÉB-i adatainak változására.

 • 50% alatt:
  Kizárólag előzetes becslés, könnyen változhat, a megbízhatóság növeléséhez több adatra van szükség.
 • 50 – 74% -ig:
  Alacsony – közepes megbízhatóság, ezen egyedeknek csak saját teljesítmény adatai állnak rendelkezésre, előzetes, jelzés értékű tenyészértékkel rendelkeznek.
 • 75 – 90%-ig:
  Közepes, magas megbízhatóság. Az egyed saját tenyészérték adatai mellett az utódokról is tartalmaz információt, de még változhat a több, bejövő utódoktól származó adatok alapján.
 • 90% felett:
  Magas megbízhatóság. A valós tenyészértéket mutatja, amely már nem változik nagymértékben a bejövő utódok adatai alapján.

 

Ugrás az oldal tetejére